Меню

Международна концертна вечер
„Среща с пролетта“
Букурещ, Румъния
По подобие на концертната вечер в гр. Белград, Сърбия, през 2014 година бе инициирана и проведена такава концертна вечер, но в гр. Букурещ, Румъния.

Това начинание може да се определи като втора стъпка за творческите групи, участващи в художествения проект на ТК „Вангелов“ и КУД „Св. Сава“.

Принципът, идеята и реализацията ù са сходни с тези, които дадоха облика на концерта в Белград. Разликата е в населеното място, в специфичните традиции и светоусещане на домакините от румънска страна.

В наши дни, когато България и Румъния са страни членки на ЕС, които непрекъснато се сравняват помежду си, интересът на пътуващите по проекта е подсилен с огромна доза любопитство към политическата и социокултурната ситуация в нашата северна съседка.

Чрез изкусното си творческо майсторство всички участващи групи се превръщат в естествени посланици на добросъседството, на красотата и мъдростта.Фактът, че от една година насам концертната вечер е на открита сцена в Музея на букурещкия музей „Етносело“, е добър и красноречив знак, че работим добре и откриваме нови хоризонти за сътрудничество, в което невидимият мост между България и Румъния се гради от българския и румънския фолклор. Като основен принцип, който следваме, се наложи правилото всяка група, участвала в концерта в Белград, да вземе участие и в концерт в Букурещ.