Меню

Международна концертна вечер
„Среща с пролетта“
Белград, Сърбия

Танцов колектив „Вангелов“ е автор и организатор на концертни вечери в Белград, Сърбия от 2013 г. Началото бе положено както от нашия колектив, така и от поканените за участие ТФ „Софистик-Живо“, гр. София, и ФК „Луди Млади“, гр. П. Тръмбеш.

Идеята за събитието е на г-н Вангелов, като основната цел, която той си поставя, е популяризирането на танцовото изкуство по един оригинален, новаторски начин. Рамо до рамо с него застават учителите и колегите му от КУД „Св. Сава“, Белград.

Поради голямата значимост на събитието отговорността за административно-деловата част е поета от Посолството на Република България в Република Сърбия, начело с посланик Ангел Димитров. Казано накратко – традиционният концерт в Белград е дело на Посолството на Р България в Белград, Сърбия, ТК „Вангелов“ и КУД „Св. Сава“.

Името на проекта е подсказано от пролетта – сезона, в който се раждат нов живот, ново начало и чиста радост. И още нещо – името е обвързано и с един любопитен факт – макар че Белград е доста пὸ на север от София, пролетта там настъпва поне със седмица и половина по-рано, отколкото у нас. Ориентиран към различни български творчески групи, проектът позволява на участниците да посрещнат по-рано пролетта и да я донесат на българска земя. Така в сърцат приятелски разговор проектът бе наречен „Среща с пролетта“.

Форумът е добре организиран и дава възможност за постигане на целите на творческите колективи и за отлична сценична изява на постиженията им. Участниците в концертната вечер могат да покажат уменията си пред сърдечната белградска публика и да разгледат забележителностите на гр. Белград, да намерят време за себе си и приятелите си, да опитат традиционните местни блюда и да установят нови приятелски взаимоотношения с други творчески групи.

Концертът е отклик на желанието на изпълнителите да се разнообразят чрез изкуството, да отдъхнат от ежедневието и неговата строга делничност, да съчетаят полезното с приятното и от свое име достойно да представят България на сцена. Концертната вечер е с продължителност 1 час и 30 мин., емоционална, колоритна, стегната и ясна.

Дневните екскурзоводни програми са наситени с интересни беседи, демонстрации и време за фотосесии. Всичко това допълва представата за Сърбия, през която българинът в повечето случаи преминава транзитно. Когато я опознае отблизо, той осъзнава, че народите ни са братски и че сме свързани и исторически чрез много паметни събития, чрез делото на Г.С. Раковски и В. Левски.

Към настоящия момент в проекта са взели участие 35 творчески състава с обща численост на изпълнителите над 2300 души.