Меню

Професионален фолклорен ансамбъл

Фолклорна формация „Български ритми” е основана през 1964 г. в гр. София от Димитър Митев. Основната цел и мисия на формацията е да представя българския фолклор пред публика както на големите сцени в България и чужбина, така и локално – чрез участия в битови заведения с фолклорна насоченост.

В състава на формация „Български ритми” участват професионални танцьори, танцьорки, музиканти, певици и нестинари с обща численост петдесет души. Всички те са условно разпределени в пет групи по осем души, от които четирима танцьори (две момичета на две момчета), трима музиканти и една певица. Програмата на всяка една от камерните групи е с максимална продължителност 40 минути.В репертоара ни са включени народни танци, песни, музика, обичаи и обредни игри от всички етнографски области на България. Постановките са съобразени със специфичните условия на различните сцени. Формация „Български ритми” неведнъж е участвала в реализацията на проекти на Българската асоциация на туристическите агенции, Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, ЕТ „Туршанс”, „Бизнес Мийтингс” ООД, „Ем енд Марк” ЕООД, ЕТ „Божица-2004” и много други. Формацията е заснемана в множество телевизионни продукции, рекламни шоу програми и демонстрации на българския танцов, музикален и словесен фолклор. „Български ритми” е представяла фолклорни програми в различни предавания и филми на Българската национална телевизия като телевизионната новела "Нестинарка" и предаването "Ханчето".Формацията има възможност да изнася и големи самостоятелни концерти с времетраене до 90 минути. Броят на изпълнителите, както и времетраенето на програмите могат да варират според спецификата на сцените и изискванията на импресарските агенции. За да изградим фолклорна формация, която да покори публиката чрез висок танцов професионализъм, излъчване на младост, красота и висок народностен дух, всички участници в състава ни са подбрани чрез конкурсен изпит.

Всичките ни изпълнители са бивши и настоящи възпитаници на българските професионални училища по изкуства, ансамбли, шоу спектакли, оркестри и вокални хорове като НУТИ – София, НУФИ – Котел, НУФИ – Широка лъка, АМТИ – гр. Пловдив, НАТФИЗ – София, НФА „Филип Кутев” – София, ФА „Тракия” – Пловдив, шоу спектаклите на Нешка Робева и Лили Игнатова, ансамбъла към ГУСВ, хор „Ангелски гласове”, хор „Космически гласове” и оркестърът при БНР.


В програмата ни са включени и така наречените игри на фолклорна основа, в които непосредствено участие вземат и зрителите, което от своя страна усилва емоцията от видяното и преживяното. Портфолио с изпълнения на фолклорна формация "Български ритми" е на разположение и може да бъде предоставено при интерес след писмено запитване.