Меню

Рангел Вангелов

БИОГРАФИЯ

Рангел Стоянов Вангелов е роден на 13. 09. 1984 г. в гр. Пловдив. В периода от 1991 г. до 1997 г. учи в ОУ „Хр.Ботев” – с. Манолско Конаре. Тогава започват и изявите му на сцена – като част от детския фолклорен ансамбъл към народно читалище „Пробуда” в с. Манолско Конаре. От 1995 г. до 1997 г. Рангел Вангелов продължава да гради биографията си на танцьор в детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Детелина” – гр. Пловдив.

През 1998 г. усилията му да се развива като майстор на танца дават своя първи сериозен плод и той е приет в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – гр. София, в класа на Никола Колев. Високо признание за успехите му през този период е връченият при завършването на обучението му през 2003 г. почетен диплом за високи танцови и творчески постижения и отличен успех на името на основателя на отдел Български народни танци - Кирил Харалампиев.

От 1999 г., още докато учи в НУТИ, Рангел Вангелов започва професионалната си реализация. В периода до 2003 г. той е солист танцьор в ансамбъла за народни песни и танци „Искър” и едновременно с това работи като помощник-репетитор в детския фолклорен ансамбъл „Искърче”.

През 2003 г. започва нов изключително успешен етап в творческата му биография. Началото на този етап е постъпването му на работа като артист балетист в „Нешанъл арт” ООД на Нешка Робева. До 2006 г. той е един от виртуозните танцьори (както ги определят авторитети в областта на танца), които изтръгват сълзи на възторг от публиката по стотици наши и международни сцени. В този период участва в поставените и режисирани от Нешка Робева танцови спектакли „Два свята”, „Орисия”, „Готови ли сте?” и „Триптих” и изправя на крака любители на танцовото изкуство в над 300 представления. Заедно с останалите танцьори от трупата разнася славата на България по света – на Световното изложение ЕКСПО 2005 – Япония, на традиционния театрален фестивал в Москва „Золотой витязь”, в Гърция, Турция, Израел, Италия, Сърбия, Германия, Франция... Натрупал за кратко време голям опит, от 2003 г. Рангел Вангелов е едновременно солист танцьор, репетитор и организатор във фолклорна формация „Български ритми“.


Организира заснемането на множество TВ продукции, рекламни шоу програми и демонстрации на образци на българския танцов, музикален и словесен фолклор.

В периода от 2007 г. до 2010 г. работи като координатор на Асоциация „Български фолклор”.

През 2007 г. кариерата на Рангел като професионалист в областта на танцовото изкуство придобива нови измерения – висока оценка получава работата му като постановчик и репетитор към Образцов танцов ансамбъл „Климовчанка” – гр. Климовск, Русия; към културно-художествено дружество „Св. Сава”- гр. Белград, Сърбия; към фолклорна формация „Полянци” – гр. Полски Тръмбеш, България.

Едновременно с това в периода от 2007 г. до 2011 г. той е солист танцьор в танцова формация „Веселина” и технически сътрудник в ЕТ „МАРИНОВ – ВЕСЕЛИН”.

От 2009 г. усилията на Рангел Вангелов се насочват интензивно към работата като преподавател по български народни танци. В продължение на една година посвещава любителите на нашия фолклор в тайните на българските народни танци в спортен и танцов клуб „Суперформа”. Преподавателският му опит се обогатява през 2010 г., когато започва да работи като преподавател по български народни танци в ПГИИРЕ „Михай Еминеску”. От 2010 г. е преподавател по български народни танци и в „Маркет Тест” АД. Работи по проекта „Успех” на МОМН още от самото му стартиране в 41 ОУ „СВ. Патриарх Евтимий” – гр. София, като преподавател по български народни танци. Успешни са изявите му като лектор и преподавател по български народни танци на творчески групи от Израел, Македония, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Унгария, Албания, Кипър и Грузия.

Плод на творческата му работа са танцовите постановки „Северняшка ръченица”, „Шопско настроение”, „Джиновско”, „Циганска любов”, „Турска перла”, както и различни обработки на фолклорни хора.

През 2009 г. Рангел Вангелов става основател, главен художествен ръководител и хореограф на Танцов колектив „Вангелов”, а от 2011 г. – управител във „Вангелофф” ЕООД.

Професионален водещ

...
...
...
...

Рангел Вангелов започва дейността си и като водещ на културни събития през 2006 година. Основните сцени, които дават възможност за изява на сладкодумното момче, са онези, които тясно представят народното ни творчество. Благодарение на въздействащото му слово, изпълнено с плам, добрина и внимание към всеки участник, изпъква индивидуалността на всяка творческа група, а форумите, дали порив за изява на различни колективи, оставят траен отпечатък в съзнанието на обществото.

Вангелов е не само водещ, но и автор на сценариите на добили популярност събития като фолклорното надиграване „Ритми край Янтра“ и националния конкурс за млади изпълнители „Полските щурчета“ гр. Полски Тръмбеш, фолклорния фестивал „За пояс“ и „Празникът на зелето“ с. Петърч, националния танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми“, фолклорния фестивал „Мегданска веселия“, балетния концерт „Денят на балета“, годишния фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“, националния фестивал „В полите на Балкана“ - с. Искрец, националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро” - гр. Самоков, националния фолклорен събор „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“ с. Николово, Русенско, и на още много юбилейни и празнични концерти - гр. София.

Висока духовност и професионално отношение към детайла в представянето отличават ярко и категорично почерка на водещия. Любовта му към сцената и уважението му към труда на изпълнителите превръщат всяко едно водено от него събитие в неповторим празник на духа.

Мениджмънт?

Перфектният мениджър трябва не само да обича и да вярва в това, което умее, но и да бъде ежеминутно отдаден на него!

Мениджмънт на ПФА "Български ритми"

С признателност към всичко научено през годините, с респект към всички професионалисти, с които се е срещнал в процеса на своето израстване, Рангел инициира кампания за разгласяване на чудото българско народно творчество. Обект на вниманието му е ПФА „Български ритми“, чийто състав най-точно и вярно представя фолклорното ни наследство от 1964 г. насам.

Със своята компактност и гъвкавост ансамбълът заслужено се ползва с голяма популярност и жъне овации както на национални, така и на международни сцени. Творческите му изяви дават повод за множество импресарски запитвания и за големия интерес на различни меценатски колегии.

Прецизната професионална дейност на Вангелов като мениджър на „Български ритми“ е предпоставка за повишения интерес към дейността му, свързана с любителските творчески групи; към усилията му да даде гласност и на техните постижения, вдъхновени от любов към народното творчество и от благороден стремеж то да се опази.

Благодарение на личните контакти на Рангел Вангелов през годините са имали възможност за международни изяви много български творчески групи. С неговото активно участие публиката по света се е докоснала до българския дух, въплътен в изкуството на ФК „Луди млади“ и ФФ „Полянци“ - гр. П. Тръмбеш, ТФ „Софистик-Живо“ - гр. София, БС „Дилейн“ - гр. София, Б „Синтез, Енигма и Емоция“ - гр. София, ВГ „Сидера“ - гр. София, ЕК „Фламинго“ - гр. Русе и гр. Бяла, ТГ „Гъмзовяни“ - гр. Сухиндол, КХНТ „Ресенски Япрак“ - с. Ресен, ФА „Релакс“ - с. Петърч, НУКК в Горна баня – гр. София, КНХТ „Извор“ - гр. Павликени, НЧ “Виделина“ - гр. София, ФФ „Стефан Кънев“ - гр. София, ТС „Жива вода“ - гр. София, ТФ „Искри“ - гр. София, ФГ „Констанца“ - гр. Костенец, ГЦТ „Еремия“ - гр. София, ЖНХ „Илинден“ - гр. София, КНТ „Витоша“ - гр. София, ТК „Рипни-Ка“ - гр. София, МТС „Палакарийче“ - с. Райово, ТФ „Росица“ - гр. Самоков, ТГ „Играорец“ - гр. София, КНТ „Мойто либе“ – гр. София, ГНТ „Наздраве“ - гр. София, ТГ „Фолкпалитра“ - гр. София, ШНТ „Луди Млади“ - гр. Пловдив, КНТ „Веселяци“ - гр. Плевен, ТШ „Терпсихора“ - гр. Дупница, ШНТ „Маноловци“ - гр. Нови Искър, ФТА „На Мегдана“ - гр. София.


Мениджмънт на Танцов колектив "Vangeloff"

ТК „Вангелов“ е продукт на отлична мениджърска работа. Заслугата за това е най-вече на г-н Рангел Вангелов. Талантът му на успешен мениджър се проявява в отличното планиране на дейността на Колектива; в организирането и реализацията на събитията, които съпътстват годишния календар от самото му формиране; в умелото управление на процеса на развитие на множество хора, които са на различна възраст и притежават различни компетентности. Най-същественото обстоятелство, което превръща менажирането на Колектива в истинско предизвикателство, е, че повечето от членовете му за първи път прекрачват прага на танцовата зала и правят началните си стъпки в танцовото изкуство. Ето защо може да се каже, че в основата на отличния мениджмънт на ТК „Вангелов“ стои високият професионализъм на Рангел Вангелов като артист-изпълнител и хореограф.

На първо място в организацията на дейността на Колектива е управлението на репетиционния процес. Това, че г-н Вангелов подхожда напълно професионално към всеки елемент от репетицията – от изпълнението на екзерсиза до отработването и на най-дребното на пръв поглед танцово движение, е разковничето за постигнатите успехи. Като хореограф и репетитор Рангел работи методично, търпеливо, надграждайки уменията на танцуващите и разгръщайки потенциала на всеки от тях в максимална степен. Това е най-важната предпоставка за постигането на все по-голямо качество на изпълненията на отделните групи, а оттук – и за нарастващия авторитет на Колектива сред любителските състави, които представят красотата на българските фолклорни танци и хора.

Ярко доказателство за отличното менажиране на ТК „Вангелов“ е неговият наситен със събития ежегоден календар. Благодарение на полезните контакти на г-н Вангелов и на личния му авторитет вече имаме зад гърба си множество участия в успешни проекти, осъществени у нас и в чужбина. Признание за високото равнище на постигнатото от Колектива танцово майсторство са спечелените престижни грамоти и награди.

Наред с активната концертна дейност Колективът вече е превърнал в традиция ярките и запомнящи се празници, на които се честват рожденият му ден и краят на всяка танцова учебна година. Благодарение на всеотдайната работа на Диана Стоянова като главен координатор на общите усилия на членовете и със съдействието на отговорниците на отделните групи – Десислава Боянова, Юлия Събчева, Маргарита Панагонова и Камелия Каменова, на тези празници всички в ТК „Вангелов“ стават част от една духовна общност, сплотена от любовта към България и от магията на танца.


График на репетициите

Затвори

Начален час:

Понеделник

Вторник

Сряда

Четвъртък

Петък

19.00ч.

група КАМИ

група ДЕСИ*

група ЮЛИЯ

група КАМИ

група ЮЛИЯ

20.00ч.

група МАГИ

-

група МАГИ

група ДЕСИ

-

* Репетицията е с по-голяма продължителност и с начален час 19.15ч. - 20.45ч.

Признания

Рангел Вангелов е награждаван за своите професионални успехи, отличен успех и приносът му в популяризирането на българското народно творчество още от ранна детска възраст. Знак на признание и висока оценка за работата му са: • Грамота за отличен успех от ОУ „Хр. Ботев“, с. Манолско Конаре
 • Грамота за активност от НЧ „Пробуда-1919“ с. Манолско Конаре
 • Грамота за отличен успех след завършването на ДХУ, гр. София
 • Диплом за принос в дейността и координацията на Асоциация български фолклор, гр. София
 • Благодарствен адрес от администрацията на гр. Обнинск, Русия
 • Благодарствено писмо и диплом от ДК „Машиностроител“ гр. Падолск, Русия
 • Благодарствен адрес и плакет от „Виват талант“ гр. Санкт Петербург, Русия
 • Диплом и плакет на името на „К. Харалампиев“ – основател на отдел Български народни танци в НУТИ, гр. София
 • Грамота за принос при представянео на българската култура в Босна и Херцеговина от Посланик Августина Цветкова
 • Грамота от 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с директор Ал. Топалова
 • Плакети и поздравителни адреси от КНТ „Витоша“, ФА „Релакс“ , ТК „Животвор“; и ФК „Луди млади“
 • Благодарствени листове от: г-н Г. Чакъров, кмет на община П. Тръмбеш, г-н Б. Борисов, кмет на с. Петърч и г-н Р. Янчев, кмет на с. Искрец
 • Грамоти от: г-жа Н. Бенбасат, председател на НЧ „Св. София“, гр. София, г-жа Н. Миновска, председател на НЧ „Отец Паисий-1905“, гр. П. Тръмбеш, г-жа Н. Михайлова, секретар на НЧ „Нов живот-1919“ с. Петърч и г-жа В. Иванова „Възраждане-1928“ , с. Искрец
 • Диплом от изпълнителния директор на „Монтажи“ ЕАД г-н Виктор Бенбасат, гр. София
 • Поздравителен адрес от СОС с председател Елин Герджиков, гр. София