Меню

Димитър Митев

През м. май 1964 г. едно изненадващо предложение от Музикална дирекция към „Балкантурист“ осъществи една голяма моя мечта, а именно – да премина в професионалното поприще на нашето танцово фолклорно изкуство. Така основах танцова формация, която да участва в програмите на нощните барове в столицата. Това начинание се оказа много успешно.

Постепенно числеността на изпълнителите се увеличи и започнахме да изпълняваме и самостоятелни фолклорни програми както в заведения по нашето Черноморие, така и на рекламните мероприятия на „Балкантурист“ извън страната.

Така се създаде Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“, който и до ден-днешен, продължава да взема дейно участие в творческия живот на нашето фолклорно изкуство и да представя нашия фолклор както пред наша, така и пред чужда публика на различни сцени в цялата страна.

През 2013г. в ръководния екип на Ансамбъла бяха привлечени двама млади и много талантливи хореографи – Р. Вангелов и Р. Тодоров, които приеха с голямо желание и присърце работата в ПФА „Български ритми“ и това се отрази положително на развитието му.
Рангел Вангелов

От 2003 година съм артист-изпълнител в ПФА „Български ритми“. Увляхоха ме различното и специфично сценично представяне на танцово изкуство; средата, в която танцуваме; публиката и настроенията ѝ. Най-хубавото нещо обаче е силното и чисто приятелство, което имаме и пазим със своите колеги – изпълнители.

Емоционалният заряд, който всеки един от тях носи, откровеността във взаимоотношенията и неподправените споделени мигове допринесоха за високия професионализъм в Ансамбъла.

Всичко това ме мотивира и задържа до ден-днешен в състава. Под зоркия поглед на г-н Д. Митев и благодарение на неговата подкрепа в момента съм главен организатор и координатор на дейността на Ансамбъла.

Всички мои колеги изпълнители със своето майсторство заслужават професионални сцени; интелигентна публика, която да цени труда им; престижни ангажименти и събития, които преди всичко да имат силно естетическо и възпитателно въздействие.

Стремя се към такива изяви, изисквам отговорно партньорство и заедно със съорганизаторите на осъществените събития постигаме отличнен краен резултат, чието най-ценно измерение са многобройните плодотворни приятелства.

Това е възможно благодарение на магията на танца, на силата на позитивното общуване и на самочувствието, което имам като човек с високо танцово образование и богат опит!

Радослав Тодоров

Радослав Тодоров е завършил образованието си в Националното училище за танцово изкуство в град София и е преминал през най-добрите танцови школи на територията на Република България. Смело може да бъде определен като един от най-активните дейци в сферата на професионалното сценично фолклорно изкуство.

Приет като артист-изпълнител, а впоследствие и като солист в трупата на г-жа Нешка Робева, Радослав доказва своя професионализъм като изпълнител, след което е приет като солист и в Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Там утвърждава позициите си на безупречен в професията си артист. Радослав е основател и главен художествен ръководител на Клуб по народни танци „Витоша” – любителска школа за български народни танци, която само за 7 години достига мащабност, определяща я като една от най-успешните танцови школи в страната. Автор и хореограф на редица музикално-танцови постановки, представяни от танцовия състав на клуб „Витоша” в цяла Европа.

Блестящите си организационни умения в областта на масовите фолклорни мероприятия демонстрира за първи път през 2014 година, реализирайки своя авторски проект Годишен фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема” с участието на най-изявените самодейни и професионални изпълнители и състави от цялата страна. Под режисурата на Радослав Тодоров събитието добива статут на ежегодна част от културния календар на столицата. Публичният и медийният интерес към проекта набират все по-голяма сила с всяка следваща година, а залите на театрите в град София стават все по-тесни за мащабността на проекта.

От 2006 година е част от семейството на Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми”, а от 2014 съвместно с г-н Рангел Вангелов поемат ръководството на Ансамбъла. Следвайки позициите и традициите, изградени от 1964 година, двамата доразвиват и надграждат класата на „Български ритми” и го извеждат като един от водещите професионални ансамбли, а името му набира все по-голяма популярност както в медийното, така и в публичното пространство.

ТВ предавания

Многобройни заснети видео филми с популярни изпълнители на народна и естрадна музика; от 2014 година до настоящия момент – неделима част от екипа на предаването „Иде нашенската музика“ на БНТ с водещи Д. Спасов и М. Иванов; участия в самостоятелни музикални рецитали на Ана-Мария Трайкова, Илия Луков, Нелина, Илка Александрова, Радостина Паньова; основа на празничния концерт по случай 24 май, 2017г. в гр. Бургас с режисьор Б. Даскалов; автори на самостоятелни концерт-спектакли, заснети от национални и регионални медии.

Професионален фолклорен ансамбъл "Български ритми"